Lasten Liikunnan Tuki tarjoaa Nuorten Akatemian valtakunnallisen mallin mukaisia Sporttitetti -työelämään tutustumisjaksoja 8. ja 9. -luokkalaisille. Tavoitteena on innostaa ja tukea nuorten osallisuutta lisäävien TET-jaksojen järjestämistä liikunta-alalla.  Sporttitetti mahdollistaa myös nuoren oman lajiharjoittelun.  Sporttitetti on uusi, merkityksellinen ja nuorten osallisuutta edistävä TET-malli.

Lasten Liikunnan Tuessa on haluttu mahdollistaa tetin suorittaminen monenlaisille nuorille. Mukana tettiläisissä on tavoitteellisia urheilun harrastajia, mutta myös niitä nuoria, jotka ovat muilla tavoin aktiivisia liikkujia. ”Kaikki meille tettiin tulevat nuoret ovat kuitenkin nimenomaan kiinnostuneita juuri liikunta-alasta tai esimerkiksi lasten ohjaamisesta. Me pystymme tällä TET-mallilla osoittamaan se, että liikunta-ala voi tarkoittaa muutakin kuin liikunnan ohjaajaksi tai opettajaksi kouluttautumista”, iloitsee hankekoordinaattori Anu Saarinen. Syksyn aikana on ollut jo yhdeksän tettiläistä ja kaksi tettiä on vielä tälle vuodelle tiedossa.

Lasten Liikunnan Tuki eroaa Sporttitetti-paikkana muista siten, että nuori ei suorita tettiä välttämättä vain omassa seurassaan tai oman lajin parissa. ”Meillä lajien kirjo on todella laaja ja tämän syksyn aikana meillä on ollut mukana esimerkiksi uinnin, salibandyn ja cheerleadingin harrastajia. Osa nuorista on halunnut yhdistää oman lajinsa osaksi tettiä ja osa ei”, Saarinen summaa.

Tavoitteellinen harjoittelu ja työelämä

”Koska Lasten Liikunnan Tuki koordinoi alueellaan urheiluakatemiatoimintaa, on nuorilla meidän mallissamme mahdollista kokeilla miltä tuntuu yhdistää tavoitteellinen harjoittelu ja työelämä. Nuori voi käydä aamulla ensin treenamassa ja tulla vasta sitten töihin. Tettiläiselle treenitkin lasketaan työajaksi.” Osa nuorista haluaa tetiltä kuitenkin aivan jotain muuta, kuin oman lajin parissa toimimista. ”Meille on nyt tulossa tettiin nuori, joka haluaa nimenomaan tutustua toimistotyöhön ja siihen liittyvään arkeen. Hänelle on jo suunniteltu esimerkiksi meidän Instagram-tiliin liittyviä työtehtäviä.” Saarinen iloitsee siitä, että osallistamalla nuoria voidaan saada vahvemmin nuoren ääni esiin organisaatiossa: ”Ehkä me saamme Instagramiin uusia seuraajia, kun sitä päivittää nuori, joka puhuu nuorten äänellä ja kielellä. Parhaimmillaan tämä voi myös lisätä vuoropuhelua nuorten kanssa.”

”Työ on ollut opettavaista ja hauskaa. Välillä on tietenkin ollut myös haastavaa, mutta kaikesta ollaan hyvin selvitty. Moni lapsikin innostui lajista ja tuli kyselemään, että miten pääsisivät harrastajiksi. Oli mukavaa nähdä, kun lapset innostuivat ja olivat täysillä mukana uusissa jännittävissä jutuissa”, kertoo eräs Lasten Liikunnan Tuessa Sporttitettiläisenä ollut.

www.sporttitetti.fi
#sporttitetti

Lisätietoja
Anu Saarinen | anu.saarinen@lastenliikunnantuki.fi | Gsm 040 905 2908 | www.lastenliikunnantuki.fi